ZWIJNDRECHT – In een lopend onderzoek naar onverklaarbaar bezit heeft de politie op 10 oktober opnieuw een woning in Zwijndrecht doorzocht en daar ruim 72.000 euro in contanten aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat om het eerder doorzochte huis van de op 13 juni aangehouden directeur van een fruitoverslagbedrijf in Barendrecht dat die dag eveneens werd doorzocht in het lopende witwasonderzoek.
Het contante geldbedrag van 72.000 euro is volgens de politie dubieus verpakt aangetroffen. De betrokken personen, woning en bedrijven hebben meer dan gemiddeld de aandacht van politie en justitie. Het voorhanden hebben van grote hoeveelheden contanten is een indicatie voor witwassen. Daarnaast brengt dit risico’s met zich mee aangezien het bezit van grote contante geldbedragen kan leiden tot onveilige situaties waaronder inbraak en diefstal.
Geldstromen
Het lopend strafrechtelijk onderzoek concentreert zich op de geldstromen rond het fruitoverslagbedrijf in Barendrecht. Dat bedrijf kwam in beeld bij het Landelijk Parket nadat er een paar keer zendingen cocaïne in fruit uit Zuid-Amerika waren onderschept.
De directeur van het bedrijf, een 66-jarige man uit Zwijndrecht, is verdachte in de zaak. Ook zijn 51-jarige partner is aangehouden op verdenking van witwassen. Ze zijn na verhoor door de officier van justitie op vrije voeten gesteld. Inmiddels vermoeden politie en OM dat via het bedrijf mogelijk bijna 1,5 miljoen euro is witgewassen.
Bij de eerdere doorzoekingen in juni zijn drie personenauto’s in beslag genomen. Daarnaast is er toen zo’n 170.000 euro in contanten gevonden en in beslag genomen. Dat geld werd door een zogenoemde geldhond gevonden verstopt in een doos in het woonhuis van de man. In het derde pand, het bedrijf in Zwijndrecht, werkte een familielid van de verdachte.
Onderzoek
Het onderzoek naar de verdachte geldstromen en het onverklaarbaar bezit van de verdachten wordt voortgezet. Ook wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen deze zaak en de vondst van €400.000 in een woning aan de Langeweg in Zwijndrecht.
Foto en tekst: Openbaar Ministerie
1 reactie
Dat ziet er wel dubieus verpakt uit, In stapeltjes en in een schoenendoos!
Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn geld minder dubieus verpakt. Mijn portemonnee is meer dan voldoende.