Tiplijn: 06-19541384

Politie betrapt vanuit touringcar tientallen bestuurders met telefoon in hand op A15

0

ALBLASSERDAM / REGIO – De politie heeft dinsdag 8 oktober 2024 een grote verkeersactie gehouden die gericht was op de aanpak van mensen die met hun telefoon in hun hand achter het stuur zaten op de A15. Daarbij maakte de politie gebruik van een touringcar en zeven onopvallende volgauto’s die tussen Alblasserdam en Gorinchem heen en weer reden. In het totaal zijn er 72 mobiele bellers bekeurd. De boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden kost 420 euro, exclusief 9 euro administratiekosten.

Afleiding
“Op Europees niveau worden diverse themamaanden per jaar vastgelegd. In oktober is het thema ‘afleiding’. Aan de hand van dat thema doen we nu een tweedaagse controle met behulp van deze touringcar. Gisteren deden we de controle tussen Barendrecht en de Botlek en vandaag tussen Alblasserdam en Gorinchem / Arkel,” vertelt Denis Guldemond die dinsdag als politieagent de coördinerende rol had in de touringcar.

Spotters met goed zicht
Denis vervolgt: “Vanuit de bovenverdieping van deze bus, kunnen we goed in auto’s en vrachtwagens kijken. We hebben diverse spotters in de bus zitten. Als zij zien dat iemand een telefoon beethoudt tijdens het rijden, wordt dit doorgegeven en zet één van de volgauto’s de bestuurder aan de kant.”

 ‘Volgen, politie!’
“Ja! Hier, een witte Cupra op rijstrook 1 bij hectometerpaal 87,1. Kenteken: November ***Victor Kilo. Waargenomen door RNM033**,” zo klinkt het vanuit de bus. Niet veel later schiet één van de volgauto’s voor de bellende bestuurder en gaat het bordje omhoog met daarop ‘Volgen, Politie’. Een paar minuten later is de overtreding afgehandeld en geeft de volgauto gas bij om weer in de buurt van de touringcar te komen en indien nodig opnieuw in actie te komen.

Aan de kant
Tijdens de rit over de snelweg is het aan de lopende band raak. Op bepaalde momenten worden er zoveel bestuurders tegelijk betrapt, dat men zelfs aan de zeven volgauto’s te weinig heeft. Toch komen de meeste betrapte ‘telefoonvasthouders’ er niet mee weg. “We zetten mensen het liefst even aan de kant om ook direct het gesprek te kunnen voeren en uitleg te kunnen geven over het gevaar dat men veroorzaakt, maar als het echt niet anders kan, wordt de boete op basis van het kenteken naar de auto-eigenaar gestuurd,” vertelt verkeersagent Denis.

Geen medelijden
Denis, zelf al vele jaren actief bij de politie, erkent dat 420 euro een hoog boetebedrag is waar de niet-handsfree-bellers mee geconfronteerd worden, maar heeft op dat punt weinig medelijden met de overtreder. “Men zorgt voor gevaar op de weg en bij veel ongevallen speelt de telefoon nog steeds een rol. Als je met je telefoon bezig bent, ben je met je hoofd niet bij het verkeer. Daar zijn we dus best wel fel op, want de gevolgen van even niet opletten kunnen heel groot zijn. Men brengt niet alleen zichzelf, maar ook de ander in gevaar.”

Ruim 30.000 euro
Aan het einde van de middag werd de verkeerscontrole afgesloten en kon er teruggeblikt worden op een geslaagde actie, met daarbij de hoop dat het toch weer iets veiliger is geworden op de Nederlandse wegen. Er zijn 72 boetes uitgedeeld voor het met de telefoon in de hand rijden. Het gaat daarbij omgerekend om ruim 30.000 euro aan boetegeld.

Bijvangst en aanhouding
Er was ook zogenoemde ‘bijvangst’. Zo kreeg iemand een boete voor het veroorzaken van teveel geluid. Verder werd er tweemaal beboet voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs. Daarnaast werd een scooterrijder aan de kant gezet, omdat de snorscooter veel harder kon dan is toegestaan. Deze scooter heeft een WOK-status gekregen en mag pas weer de weg op, als hij bij de RDW is gekeurd. Verder kreeg iemand een boete voor het rijden met een lading buiten uit z’n autoraam, werd er beboet voor onverzekerd rijden en tot slot werd er iemand aangehouden, omdat er tegen hem twee onherroepelijke vonnissen van de rechtbank open stonden.

26 deelnemers
De verkeersactie werd gehouden in samenwerking met Team Verkeer, Drechtsteden-Buiten en Lek en Merwede van de politie-eenheid Rotterdam. In het totaal deden 26 personen mee aan de actie.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer