Tiplijn: 06-19541384

Vijf mannen opgepakt bij seksafspraak met minderjarige in Dordrecht

0

DORDRECHT – De politie heeft vijf mannen aangehouden voor het maken van een betaalde seksafspraak met een minderjarige jongen. Tijdens een speciale actie hielden agenten op 9 en 10 oktober de vijf mannen aan. De vijf verdachten (in de leeftijd van 40 tot 55 jaar) maakten via social media of chatprogramma’s een seksafspraak. Op de locatie van de afspraak troffen ze echter een politieagent aan. De actie was een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht, de politie Rotterdam en het Openbaar Ministerie (OM). Na verhoor zijn de mannen heengezonden. Het OM bepaalt of zij worden vervolgd.

Schrikbarend
Met behulp van lokprofielen deden rechercheurs zich voor als minderjarige jongens die openstaan voor seksuele diensten tegen betaling. Het resultaat is schrikbarend en verontrustend tegelijkertijd meldt de politie. Sander Konijnenberg van het Rotterdams Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel (TMM): “Zodra we ons op de platforms begaven, kregen we al reacties. In de chatgesprekken gaven we op enig moment aan dat we jonger dan 18 zijn. Als iemand dan toch besloot om daadwerkelijk te komen voor contact, dan vond hij ons. Na de aanhouding werd de man verhoord en heengezonden.”

Mensenhandel
De actie is weliswaar gericht op het aanhouden van klanten, maar uiteindelijk gaat om slachtofferschap in de toekomst te voorkomen. Konijnenberg: “We weten niet wie de slachtoffers zijn, het is een volstrekt onzichtbare groep. Jongens die in de prostitutie belanden, komen vaak uit kwetsbare situaties, zoals armoede, verwaarlozing of een gebrek aan steun. Ze kunnen door zichzelf te prostitueren slachtoffer worden van mensenhandel of misbruik. We hopen met deze actie enerzijds bewustwording te creëren bij de mannen op de platforms, maar zeker ook dat de minderjarige jongens hulp zoeken en krijgen. De personen op de digitale platforms die denken hiermee weg te komen, mogen weten dat ze ons kunnen tegenkomen. Misschien dat dat hen ervan weerhoudt.”

Personeelstekort
Bij een landelijke actie in 2021 reageerde meer dan 250 klanten op een lokprofiel dat nog geen week online heeft gestaan. De klantenaanpak slokt veel politiecapaciteit op, die niet voor andere (mensen)handelszaken kan worden ingezet. Het politieteam kampt, net als andere onderdelen van de politie, met een personeelstekort. Sander Konijnenberg: “Het is heel verontrustend dat we met de actie in Dordrecht in twee dagen al vijf mannen voor dit feit hebben kunnen aanhouden. Stel je voor dat we nog meer mensen en tijd vrij konden maken voor deze actie. Dan was het aantal aanhoudingen zeker hoger geweest.”

Hulp of tips?
Heeft u vragen of hulp nodig rond dit thema? Kent u iemand in uw omgeving die zich als dader of als slachtoffer met deze vorm van prostitutie bezighoudt? Bel dan met 0900-8844. Tippen kan ook via de opsporingstiplijn 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Stockfoto: politie.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer