DORDRECHT – In de regio Drechtsteden is dinsdag 7 januari 2025 onrust ontstaan naar aanleiding van een bericht van milieudienst DCMR over het feit dat er dinsdag bij het bedrijf Chemours in Dordrecht 45 kilogram van de Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS) tetrafluorethyleen (geen PFAS) in gasvorm is vrijgekomen in de atmosfeer. Veel mensen vroeger zich af of men de ramen en deuren gesloten moet houden, welke gevolgen de uitstoot precies heeft en waardoor de stof nu kon ontsnappen. Chemours en de milieudienst geven een toelichting.
Half procent
Woordvoerder Harmen Geers van Chemours snapt de zorgen die zijn ontstaan, maar plaats tegelijk de cijfers in perspectief. “Chemours heeft een vergunning om 9000 kilogram van deze stof per jaar uit te stoten. En zelfs met dat aantal zitten we onder het maximaal toelaatbare risico. We hebben het hier dus feitelijk over een half procent uitstoot van wat is vergund.”
Verdunnen
Ramen en deuren gesloten houden of andere acties zijn wat Geers van Chemours terecht zeker niet aan de orde. “Deze stof verdunt heel snel in de lucht, waarmee de concentratie van de stof snel minder wordt en daarmee ook de giftigheid.”
Onderzoek
Pascale van Knippenberg van milieudienst DCMR laat dinsdagmiddag weten: “Het gaat inderdaad om het vrijkomen van een beperkte hoeveelheid van de stof. Op basis van een eerste analyse heeft de stof buiten het bedrijfsterrein geen risicovolle blootstelling veroorzaakt. DCMR onderzoekt dit nog nauwkeurig, nadat Chemours meer informatie aanlevert. De ontbrekende informatie verwachten wij dinsdagmiddag 7 januari voor 15.00 uur.”
Rechtbank
Verder meldt Van Knippenberg: “Voor deze specifieke stof hebben we in de aangescherpte vergunning opgenomen dat Chemours vanaf 2025 nog maar 170 kg per jaar mag uitstoten. Deze aanscherping heeft de rechtbank in 2023 vernietigd. Tegen deze uitspraak heeft de provincie hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. Door de eerder genoemde vernietiging door de rechtbank, mag Chemours op dit moment volgens de nog geldende vergunning circa 12.000 kg per jaar uitstoten van deze stof.”
De woordvoerder van Chemours spreekt over 9.000 kilo en de woordvoerder van de milieudienst over 12.000 kilo. Na overleg is afgesproken voorlopig de 12.000 kilogram aan te houden die het bedrijf jaarlijks aan zeer zorgwekkend stof tetrafluorethyleen uit mag stoten.
Geen leidingbreuk
De woordvoerder van Chemours meldt verder dat er geen sprake is geweest van een leidingbreuk, zoals eerder door de milieudienst en daarna door diverse media werd gemeld. “Er is afgelopen nacht een breekplaat gebroken. Het breken van zo’n plaat is een veiligheidsmaatregel, die bedoeld is om een te hoge druk in de leiding te laten afnemen. Vervolgens worden er maatregelen genomen om die leiding af te sluiten. Het zorgt er dus voor dat de emissie beperkt blijft. Er is geen sprake geweest van een leidingbreuk.”
Alleen bedrijfsmelding
De vrijgekomen stof is tetrafluorethyleen. Dit is een grondstof die wordt gebruikt om uiteindelijk als eindproduct PTFE te krijgen, dat beter bekend staat als teflon. Harmen Geers van Chemours: “Het is geen PFAS en de stof zou kankerverwekkend kúnnen zijn. Daarom is het een Zeer Zorgwekkende Stof. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het incident geen risico opgeleverd. Dat is ook de reden dat we vannacht alleen een bedrijfsmelding hebben gedaan. Als er een vermoeden was geweest dat het een risico oplevert, dan wordt er een CIN-melding gedaan en zou ook de brandweer opgeroepen. Dat is hier niet gebeurd.”
Oorzaak
Waardoor de druk afgelopen nacht zo ver kon oplopen bij Chemours, is bij het bedrijf en bij de DCMR nog onbekend. Dit wordt momenteel nog onderzocht.
Update 16.50 uur:
De milieudienst DCMR laat weten: “Chemours is nog bezig met uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden rondom het breken van de breekplaat. De productie ligt nog stil. Om te weten of er mogelijk effect van de emissie op de omgeving is geweest, hebben wij een berekening uitgevoerd. Op basis van de hoeveelheid vrijgekomen stof, de hoogte van vrijkomen, de heersende windrichting en windsnelheid is het onwaarschijnlijk dat de emissie buiten de terreingrens een risicovolle blootstelling heeft veroorzaakt.”
1 reactie
Ze moeten die fabriek zeer snel sluiten. Waarschijnlijk zal er wel veel geld betaald zijn hier en daar dat ze alles mogen en kunnen doen. Veel mensen in de regio zien dat bedrijf graag gaan, maar er wordt nooit geluisterd. Das nou typisch Nederlandse politiek. Niet belangrijk hoeveel mensen in deze regio kanker krijgen door dit soort bedrijven. Schandalig!!!